matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Misia:
Oblicz pochodną funkcji
lnx
f(x)=
3x
4
*x
−
5*
5
√
x
6
5 cze 09:48
Misia:
Pomyłka.
lnx
f(x)=
3x
4
*x
−5
*
5
√
x
6
5 cze 09:51
Janek191:
3 x
4
*x
−5
*
5
√
x
6
= 3 x
−1
* x
6
5
= 3 x
1
5
więc
ln x
1
f(x) =
=
ln x* x
−
1
5
3 x
1
5
3
i teraz korzystamy z wzoru na pochodną iloczynu dwóch funkcji i pochodną funkcji potęgowej.
5 cze 10:34
Misia:
Dziękuję
5 cze 13:33