bayesa wzór do tego zadania
kinia: Na rynku są odkurzacze trzech firm, przy czym firma A ma 50% udziału
w rynku, firma B – 30%, zaś firma C – 20%. Wadliwość silników w odkurzaczach poszczególnych
firm wynosi odpowiednio 1%, 2% oraz 5%. Jaka powinna być struktura
procentowa silników w magazynie punktu serwisowego, by można było bezzwłocznie
przystąpić do wymiany zepsutego silnika w odkurzaczu przyniesionym do tego
punktu?
dziękuje za wszelką pomoc
5 cze 07:32
PW:
294747
Czy pod pojęciem "wszelka pomoc" rozumiesz gotowe rozwiązanie?
5 cze 11:34
kinia: do wzoru nie wiem jak podstawic a to zadanie na zaliczenie semestru

jedno mi brakuje
5 cze 12:08
PW: Podane w zadaniu procenty należy traktować jako prawdopodobieństwa:
| | 50 | | 30 | | 20 | |
P(A) = |
| , P(B) = |
| , P(C) = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
| | 1 | | 2 | | 5 | |
P(W|A) = |
| , P(W|B) = |
| , P(W|C) = |
| . |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
Założenia twierdzenia Bayesa są spełnione, gdyż P(A)+P(B)+P(C) = 1 i A, B, C są zdarzeniami
parami rozłącznymi.
5 cze 12:52
Maslanek: W zasadzie, to liczymy tutaj prawdopodobieństwo całkowite tego, że pewien silnik jest wadliwy.
Wzór Bayesa dotyczy prawdopodobieństwa warunkowego, ale aposteriori tj. wiedząc, że mamy silnik
wadliwy − ocenimy do której firmy najprawdopodobniej należy.
Czyli będziemy liczyć prawdopodobieństwa:
P(A|W), P(B|W), P(C|W)
5 cze 13:08
PW: Maslanek, nie mąć. Żeby policzyć P(A|W) musimy znać P(W), a więc podpowiadam pierwszy
krok niezbędny do rozwiązania. Jeżeli kinia policzy P(W), co zdaje się sprawiać kłopoty,
to będą dalsze wskazówki.
5 cze 13:20
Maslanek: Spoko, PW

Ja się tylko odnoszę do tego, że liczymy prawdopodobieństwo całkowite. Nie korzystamy na razie
ze wzoru Bayesa
5 cze 13:48