Całki
jakubs: 4.15 Krysicki
Obliczyć całkę:
| | dxdy | | 1 | |
∫∫ |
| = 0∫a dx 0∫√−ax+a2 |
| dy |
| | √ax−x2 | | √ax−x2 | |
Póki co jest ok ? Bo z tego wolfram podaje mi wynik 2a, a Krysicki twierdzi, że 4a.
5 cze 01:55
jakubs: Kurde nie dopisałem treści

Obszar całkowania jest ograniczony parabolą y
2=−ax+a
2 gdzie a>0 i osią OY.
5 cze 01:57
kyrtap: późno to zadanie dajesz
5 cze 02:24
jakubs: Za dnia nie mogę przysiąść do nauki
5 cze 02:25
jakubs: Mam policzyć objętość bryły oraniczonej:
z=x2+y2, y=x2, y=1, z=0
−1∫1dx x2∫1 x2+y2 dy ... OK ?
6 cze 00:55
bezendu:
Jakubs nocna zmiana ?
6 cze 01:45
jakubs: Tak tak
6 cze 01:47
6 cze 01:56
jakubs: Ok jest błąd zamiast dać
√10 ubzdurałem sobie π, ale to nie zmienia faktu, bo Krysicki
| | 225 | |
twierdzi, że wynik to |
| , a u mnie nawet po poprawce wychodzi 56.15 |
| | 2 | |
6 cze 02:00
jakubs: Mógłby ktoś zerknąć na 1:56 z poprawką z 2:00 ?
6 cze 14:09