matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby
Anka:
Hej bardzo proszę o pomoc. Po zmodyfikowaniu linii kolejowej prędkość pociągu wzrosła o 10km/h a czas jazdy na trasie długości 200 km. zmniejszył się o godzinę. W ciągu ilu godzin pociąg przejeżdża teraz trasę o długości 200 km.
5 gru 22:33
ula:
V
2
=V
1
+10km/h s=200km t
2
=t
1
−1h t−2=? V=
s
t
200
V−1=
t
1
200
V
1
+10=
t
1
−1
200
200
+10=
t
1
t
1
−1
wylicz z tego t
1
i podstaw pod t
2
=t
1
−1
5 gru 22:45