Równanie liniowe metodą uzmienniania stałej
Marcin: Rozwiązać równania liniowe metodą uzmienniania stałej
y' − 2y = e2x
czy poprawnym rozumowaniem jest, że po uporządkowaniu zmiennych, całkowaniu ich i
uzmiennieniu stałej C=ln|C1|... y = √C1(x) * ex ?
Dalej wychodzą mi bardzo dziwne pierwiastki.
po całkowaniu wyszło mi ln|y 1/2 | − ln|ex| = ln|C1|
Proszę o wskazówki, lub poprawę moich wyliczeń
4 cze 23:52
Ada: y' = 2y
y(x) = Ce2x
Uzmienniam stałą:
y(x) = C(x)e2x
y'(x) = C'(x)e2x + 2C(x)e2x
Podstawiam do równania:
C'(x)e2x + 2C(x)e2x − 2C(x)e2x = e2x
C'(x)e2x = e2x
C'(x) = 1 ⇒ C'(x) = x+A
y(x) = (x+A)e2x
5 cze 00:44
Marcin: wychodzi mi do całkowania...
| | 1 | |
więc z tego |
| ln|y| − ln| ex | = ln| C1 | |
| | 2 | |
dobrze póki co?
5 cze 23:12
Ada: Nie, rozwiązałam to

Znaczy całkujesz, ale:
lny = 2x+A
y = e
2x+A = e
2xe
A
Jeżeli e
A = C, to:
y(x) = Ce
2x
6 cze 00:13
Marcin: już wiem! dziękuję Ci bardzo!
6 cze 23:09