matematykaszkolna.pl
całki potrójne aaaaaaaaaaaaaaa: Wyjaśni mi ktoś w jaki sposób określić granice całkowania w całkach potrójnych. W podwójnych rysuję na kartce funkcje i wszystko ładnie wychodzi. Natomiast w potrójnych nie potrafię odczytać z kartki dwuwymiarowej. Zna ktoś jakiś sposób na to mam dwa przykłady V: x>=0 x2+y2+z2<=1 N: z>=0 z<=2 x2+y2<=4 <= mniejsze lub równe >= większe lub równe
4 cze 20:50
b.: V: x maksymalnie może być 1, bo x2<=1−y2−z2, więc x zmienia się od 0 do 1, teraz ustalamy x z [0,1] i mamy całkę podwójną po y2+z2 <= 1−x2, więc można narysować obszar... N: w zasadzie tu jest od razu całka podwójna
4 cze 21:52
aaaaaaaaaaaaaaa: mam zadania z całek podwójnych i potrójnych osobno,więc nie wiem o co tobie chodzi z tymi całkami podwójnymi. może chodzi tobie o to że jak wyeliminuję x to mogę spokojnie narysować wykresy tak jak w podwójnej?
4 cze 21:57
Ada: a) też rysujesz (wzory na podstawowe elipsoidy i tym podobne) Tak, trochę. Tylko dla x min i x max. Lub: z2 ≤ 1−x2−y2 i wstawiasz x max i x min. Powinno działać. A tu chodzi o to, że masz policzyć górną połowę kuli w tym drugim, czyli: I = 2π ∫0π/2 dφ ∫01 r2 sinφ = 2π ∫0π/2 dφ sinφ ∫01 r2 dr
5 cze 00:39
aaaaaaaaaaa: mógłby ktoś jednak zrobić ten pierwszy przykład? x całkuję od o do 1? ponieważ x2<=1−y2−z{2) stąd biorę 1. Co potem? rysuje dwa wykresy y2+z2<=1−x2 i tutaj za x wstawiam raz 0 raz 1 dzięki temu odczytam granice dla y i z? bo nadaj nie rozumiem do końca
6 cze 17:23
pomocy: ?
6 cze 19:33
b.: Całka potrójna to jest całka z całki podwójnej emotka > może chodzi tobie o to że jak wyeliminuję x to mogę spokojnie narysować wykresy tak jak w podwójnej? mniej więcej, np. w a) y2+z2 <= 1−x2, gdzie x jest z [0,1]. Nie wstawiamy za x 0 ani 1, tylko bierzemy jakiś x z [0,1]. Wtedy rozwiązaniem nierówności jest koło o środku w (y,z)=(0,0) i promieniu 1−x2. Stąd całkowanie jest x po [0,1] y po [−1−x2,1−x2], z po [−1−x2−y2, 1−x2−y2]
6 cze 20:21