Liczby
Anka: Hej bardzo proszę o pomoc. Po zmodyfikowaniu linii kolejowej prędkość pociągu wzrosła o
10km/h a czas jazdy na trasie długości 200 km. zmniejszył się o godzinę. W ciągu ilu godzin
pociąg przejeżdża teraz trasę o długości 200 km.

5 gru 22:32
Godzio:
1) v+10 200 t−1
| s | | s | |
| +10= |
| / * t(t−1)
|
| t | | t−1 | |
200(t−1) +10(t
2−t) = 200t
−200 + 10t
2 −10t=0
t
2 − t −20 =0
Δ=1+80=81
√Δ=4
t=2,5h
6 gru 00:30
Godzio:
poprawka:
√Δ=9
t=5h
6 gru 00:31
Godzio: a zapomniałem, odejmij od tego 1h
6 gru 00:34