Działania na logarytmach
Mamma: Witam,
Zaciąłem się na zadaniach z logarytmów i nigdzie w internecie nie mogę znaleźć rozwiązania.
1. Oblicz:
a) 2log52 + log53
Tutaj doszedłem do log512. Ale nie mam pojęcia jak to dalej policzyć
b) 5log92 +2log91/4
Tutaj doszedłem do log92. i jak powyżej
2. Zamień na log dziesietne
a) log10005 b) log2100
Tutaj kompletnie nie mam pojęcia
3. Rozwiąż: a) 103x = 2 b) 73x−2 = 5
4 cze 19:41
4 cze 20:00
4 cze 20:02
5-latek: | | log5 | | log5 | |
log10005= |
| = |
| log5≈0,6999 |
| | log1000 | | 3 | |
4 cze 20:52