matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie całki
Wojtas:
∫ |x| dx , kompletnie nie mam pojecia jak rozwiązać
4 cze 19:36
jakubs:
Tu chyba będzie coś z
http://pl.wikipedia.org/wiki/Signum
4 cze 19:38
Wojtas:
nadal nie rozumiem..
4 cze 19:42
Mila:
|x|=x dla x≥o |x|=−x dla x<0
1
∫|x|dx=
x
2
+C dla x≥0
2
−1
∫|x|dx=
x
2
+C dla x<0
2
4 cze 19:46
Saizou :
albo jedne zapis tak jak agituje
jakubs
1
∫|x|dx=
sgn(x)•x
2
+C
2
4 cze 20:12