Równość
Paul: x4−10x3+35x2−50x + 9 = 0
Jak rozwiązać to równanie?
4 cze 19:18
koło: może być dosyć ciężko, na pewno dobrze przepisane? na wolframie widzę same niewymierne
rozwiązania
4 cze 19:32
Paul: Tak dobrze wychodzi to po wymnożeniu (x−1)(x−2)(x−3)(x−4) = 15
4 cze 19:33
PW: Tu trzeba sprytnie:
(x2 − 5x + 4)(x2 − 5x + 6) = 15,
czyli po odpowiednim podstawieniu
(t + 4)(t + 6) = 15,
a rozwiązanie (jedno, nie zastanawiamy się ile ich jest) zgadujemy bez trudu:
t = −1.
co oznacza, że rozwiązaniami są m.in. takie x, dla których
x2 − 5x = −1.
Wiedząc to rozwiążemy równanie.
4 cze 20:18
Paul: Czyli równanie ma rozwiązania:
Dlaczego nie bierzemy pod uwagę drugiego rozwiązanie równania (t+4)(t+6)=15?
4 cze 21:01
PW: Jeżeli je widzisz, to śmiało korzystaj, i koniec rozwiązania

Pisałem o jednym, bo to wystarczy − można po prostu podzielić
W(x) : (x
2 − 5x + 1) = P(x),
P jest trójmianem i pozostałe rozwiązania wyliczymy. Zgadnięcie drugiego t jest oczywiście
oszczędnością czasu.
4 cze 21:07
Paul: Mógłbyś sprawdzić czy dobrze policzyłem to zadanie i czy nie ma więcej rozwiązań?
4 cze 21:13
PW: Podałeś na razie 2 rozwiązania. Jeżeli twierdzisz, że więcej nie ma, to trzeba taką tezę
udowodnić.
Można na podstawie t = −9. Uzasadnienie musi być jednak dokładne − bywa, że równanie czwartego
stopnia ma 4 rozwiązania, więc teza, że w tym wypadku są tylko 2, wymaga uzasadnienia).
4 cze 21:22
Paul: Na podstawie t = −9 wychodzi ujemna delta więc nie ma więcej rozwiązań, dobrze?
4 cze 21:28
PW: Tak. Trzeba jeszcze dodać, że równanie
(t+4)(t+6) = 15
− jako równanie kwadratowe − ma co najwyżej 2 rozwiązania i oba zgadliśmy.
4 cze 21:30
Paul: Ok, dziękuję za pomoc
4 cze 21:44