matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Phoebe Campbell:
Proszę o sprawdzenie. Rozwiąż równanie. a) x − x
2
+ x
3
− x
4
+ ... = 2x − 1 q = −x |−x| < 1 −1 < −x < 1 1 < x < −1
x
1
1
1
= 2x−1 −> x
2
=
−> x =
V x = −
1+x
2
√
2
√
2
Wyniki sprzeczne z założeniami, więc równanie jest sprzeczne.
1
1
1
1
b) 1 +
x +
x
2
+
x
3
+ ... = 1 +
2
4
8
x
1
q =
x
2
1
|
x| < 1
2
−2 < x < 2
1
1
= 1 +
1
1−
x
2
x
1
x = (x+1)(1−
x)
2
1
1
0 = −
x
2
−
x + 1
2
2
x = −2 V x = 1 x=−2 jest sprzeczne, więc odp to x=1
4 cze 18:22
Janek191:
Do a) Przy mnożeniu przez ( −1) zmienia się znak nierówności na przeciwny
4 cze 18:27
Phoebe Campbell:
zawsze muszę o czymś zapomnieć..
czyli będzie x∊(−1,1) i obie odpowiedzi są dobre..?
4 cze 18:35
Janek191:
Tak
4 cze 18:36
Phoebe Campbell:
Dzięki
4 cze 18:36