Funkcja kwadratowa
Kasia: Proszę o pomoc.
Mam funkcję y= −5x2+3x+2 która ma dwa miejsca zerowe x1=−0.4 x2=1
W których przedziałach funkcja przyjmuje wartości dodatnie, a w których ujemne?
4 cze 17:31
Mila:

a=−5
Parabola skierowana w dół
f(x)>0 dla x∊(−0.4,1)
f(x)<0dla x∊(−
∞,−0.4)∪(1,
∞)
4 cze 17:36
Janek191:

a = − 5 < 0 więc ramiona paraboli skierowane są do dołu
f(x) > 0 ⇔ x ∊ ( −0,4 ; 1)
f(x) < 0 ⇔x ∊ ( −
∞, −0, 4) ∪ ( 1 , +
∞)
4 cze 17:37
Kasia: Dzięki Mila.
4 cze 17:38
Kasia: Janek tobie również.
4 cze 17:38
Mila:
4 cze 18:09