rozwiaz równanie
Asmander: cos2x+4cosx*sinx+3sin2x=0
4 cze 17:04
Mila:
cos2x+4cosx*sinx+4sin2x−sin2x=0
(cosx+2sinx)2−sin2x=0
(cosx+2sinx−sinx)*(cosx+2sinx+sinx)=0
(cosx+sinx)=0 lub cosx+3sinx=0
dokończysz?
4 cze 17:31
5-latek: dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam
Mozna tez byłoby skorzystać ze wzorow
| | 1+cos2α | | 1−cos2α | |
cos2α= |
| i sin2α= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
ale znowu tutaj 4cosxsinx będziemy mieli 4* |
| *sin2α |
| | 2 | |
4 cze 17:51
Mila:
Witaj, Krzysiu. Zobaczymy jak poradzi sobie Asmander.
4 cze 17:55
Asmander: cosx + sinx=0
cosx=−sinx
sin 2 x + cos2 x = 1
sin2 x + ( − sin x)2 = 1
sin2 x + sin 2 x = 1
2 sin2 x = 1 / : 2
sin2 x = 1/2
sinx= √2/2 v x= −√2/2
dalej już dokończe sam..
4 cze 22:04
Mila:
1) cosx + sinx=0
cosx=−sinx /:sinx (możesz to zrobić, bo x=kπ nie spełnia równania)
ctgx=−1
lub
2)
cosx+3sinx=0
3sinx=−cosx
Nie wiem, czy znasz funkcje cyklometryczne, jeśli nie , to tylko przybliżoną wartość
odczytujesz.
4 cze 22:19