Geometria Analityczna
ugabuga: 1) przez punkt A(2,−1,2) poprowadzić płaszczyznę do prostej:
2) przez punkt A(2,−1) poprowadzić prostą prostopadłą do prostej:
poproszę o jakieś wskazówki jak to rozwiązać
4 cze 15:19
Janek191:
2 x + 3 y = 12
3 y = − 2 x + 12
Prosta prostopadła
| | 3 | |
y = |
| x + b i A = ( 2 , − 1) |
| | 2 | |
więc
b = − 4
Odp. y = 1,5 x − 4
================
W z. 1 popraw treść .
4 cze 15:27
ugabuga: 1) przez punkt A(2,−1,2) poprowadzić płaszczyznę prostopadłą do prostej:
4 cze 15:30
Mila:
k→=[−2,−3,1] wektor kierunkowy danej prostej,
k→ jest prostopadły do szukanej płaszczyzny:
Równanie płaszczyzny:
π: −2*(x−2)−3*(y+1)+1*(z−2)=0
−2x+4−3y−3+z−2=0
−2x−3y+z−1=0⇔
π: 2x+3y−z+1=0
4 cze 16:43