Całka
assa:
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
f(x)=arctg x i g(x)=arcctg x oraz prostą y=x/2
Więc rysuję i mam, że to pole będzie przecinane przez wykres funkcji arcctgx. Więc należy
liczyć te dwa pola z osobna i poźniej je zsumować?
4 cze 13:19
Janek191:

1
P = ∫ arctg x dx + ∫ arcctg x dx − ∫ 0,5 x ) dx =
0 1 0
Ustal granice całkowania
4 cze 13:29
J:
oj nie tak
4 cze 13:34
assa: Narysowałam sobie to, ale zdaje mi się, że jeszcze jedna część tego obszaru musi być brana pod
uwagę.
4 cze 19:02
J: Oczywiscie
4 cze 19:21