...
Phoebe Campbell: Proszę o sprawdzenie wyników.
Wyznacz n−tą sumę częściową szeregu geometrycznego, a następnie oblicz sumę tego szeregu.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 1 + |
| + |
| + |
| + ... |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
lim |
| (1 − ( |
| )n) = |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) −1 + |
| − |
| + |
| + ... |
| | 4 | | 16 | | 64 | |
| | 4 | | 1 | | 4 | |
lim |
| (( |
| )n − 1) = − |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | |
4 cze 12:43
Janek191:
a) ok
Można też z wzoru
b) S
n ?
4 cze 12:52
Janek191:
więc
| | 1−qn | | 1 − (−14)n | | 4 | | 1 | |
Sn = a1* |
| = −1* |
| = − |
| *(1−(− |
| )n) |
| | 1 − q | | 1 +14 | | 5 | | 4 | |
4 cze 12:56
Phoebe Campbell: źle wyliczyłem S
n w b)?
| | | | 4 | | 4 | | 1 | |
Sn = − |
| = − |
| * 1 + |
| * ( |
| )n = j.w. |
| | | | 5 | | 5 | | 4 | |
4 cze 12:56
Phoebe Campbell: | | 1 | |
Już widze − zgubiłem minus przy (− |
| )n. |
| | 4 | |
| | 1 | |
To wyliczając granicę w b) co powinienem "podstawić" pod (− |
| )n? |
| | 4 | |
Gdyby nie było minusa to podstawiłbym 0...
4 cze 13:00
4 cze 13:02
Phoebe Campbell: ok, dzieki
4 cze 13:02
Janek191:
| | − 1 | | 1 | | 4 | |
b) S = |
| = − |
| = − |
| |
| | 1 − (−14 | | 54 | | 5 | |
4 cze 13:04
Phoebe Campbell:
W książce autor używa terminów "suma częściowa" i "suma szeregu",
oznaczają one kolejno "sumę dla jakiegoś n" i "sumę dla n dążącego do nieskończoności"?
Dobrze to rozumiem?
4 cze 13:10
Janek191:
Tak, ale tu mamy ciąg geometryczny nieskończony , znany ze szkoły i znamy wzór
na jego sumę, gdy I q I < 1.
4 cze 13:14
Phoebe Campbell: Czyli, że..
szereg geometryczny = ciag geometryczny nieskonczony?
4 cze 13:18