Zbiór
Michcio: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór {(x,y): x∊R, y∊R i 16x4−y4=0}
Przekształciłem to do postaci (2x−y)(2x+y)(4x2+y2)
Oczywiście z pierwszych dwóch nawiasów rysujemy proste y=2x i y=−2 natomiast co z ostatniego?
Mi wyszło że z tego ostatniego rysujemy punkt (0,0) ale on już należy do prostych y=2x i y=−2x
− dobrze myślę czy coś innego tu trzeba wykombinować?
4 cze 11:16
Kacper:
Tez zbiór, to te dwie proste
4 cze 11:26
Michcio: Dobrze ale co z równaniem 4x
2+y
2=0
Próbowałem to przekształcać do postaci |y|=
√−4x2 ale wychodziła sprzeczność.
Moim zdaniem suma dwóch kwadratów jest równa 0 ⇔ oba te kwadraty są równe 0 czyli w tym
przypadku x=0 i y=0
Wychodzi tutaj ewidentnie punkt (0,0) czyli początek układu współrzędnych
Załóżmy że mielibyśmy do narysowania (2x−1−y)(2x+1−y)(4x
2+y
2)=0 i wówczas y=2x−1 i y=2x+1 nie
przechodziłyby przez (0,0). Ten punkt trzeba by było tam dorysować

O to mi chodzi
4 cze 11:29
Michcio: Odświeżam.
4 cze 15:01
ICSP: 4x2 + y2 = 0 ⇒ x = 0 i y = 0
4 cze 15:03