Wielomiany
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Witajcie
Dane są wielomiany:f(x) = 2x+1 i g(x) = (3−2x)2. Wyznacz wielomian w(x) = 3[f(x)]3 − g(x).
Wyszło mi 24x3 + 4x2 + 6x − 8 i nie wiem co dalej, ale to i tak zapewne źle.
3 cze 00:12
Piotr:
fajny nick
3 cze 00:13
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Dzięki, Twój również... taki rzadkospotykany.
3 cze 00:14
3 cze 00:15
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Tak jak myślałem... walnąłem się gdzieś.

Pewnie gdzieś tu: w(x) = 3 * 8x
3 + 12x
2 + 6x + 1
− 9 − 12x − 4x
2
Mam odnośnie tego równania pytania dwa:
!. Czy jeżeli skrócę ze sobą 12x
2 to ten minus z −12
2 zostaje i zmienia znak następnej
liczbie?
2. Czy mając działanie 3(2x+1)
2 to czy po spotęgowaniu nawias znika i mnożymy tylko pierwszy
otrzymaną liczbę?
Oczywiście znam odp na te pytania, ale chcę się upewnić.
3 cze 00:21
Kocham matme, ale nie rozumiem:
Spadam w dół. :
3 cze 00:40
52:
1. Nie rozumiem...
2. Nawias pozostaje
3 cze 08:28
Piotr:
zadem minus nie zostaje. skracasz to skracasz. 876976x54 − 876976x54 = 0
3 cze 23:53
daras: Kobiety nie zrozumiesz, możesz ją kochać ale ona tego tez nie zrozumie.
4 cze 10:03
52: Zapamiętam
4 cze 11:25