dla chętnych
Eta: Zadanie dla chętnych

W trójkącie ABC o polu S na bokach AB, AC, BC obrano odpowiednio punkty K, L, M
| |AK| | | |CL| | | |BM| | |
tak,że |
| = |
| = |
| =m , m∊R+ |
| |KB| | | |LA| | | |MC| | |
Oblicz pole trójkąta KLM.
Pozdrawiam
2 cze 23:13
Godzio:
Jutro kolokwium, ale to ciekawsze, może raz wpadnę na jakiś błyskotliwy sposób
2 cze 23:45
Eta:
2 cze 23:45
kyrtap: czyżby podobieństwo?
2 cze 23:46
Eta:
Do kogo?
2 cze 23:46
Godzio:
Odpowiedź to może
3 cze 00:19
Eta:
bez 2 w mianowniku
3 cze 00:24
Eta:
| (m2−m+1)*S | |
Odp bardziej "elegancka" P= |
| |
| (m+1)2 | |
3 cze 00:28
Godzio:

Kurczę nie za bardzo wiem gdzie ta dwójka może zniknąć, a błędu nie widzę.
S = (m + 1)
2xysinα = (m + 1)
2xzsinβ = (m + 1)zysinγ
| P1 | | P2 | | P3 | |
I teraz dzieląc |
| , |
| oraz |
| otrzymujemy to samo, a stąd |
| S | | S | | S | |
| m | |
P1 = P2 = P3 = S * |
| |
| 2(m + 1)2 | |
| m | | 3m | |
P = S − 3 * S * |
| = S(1 − |
| ) |
| 2(m + 1)2 | | 2(m + 1)2 | |
Sposób chyba nie za długi, ale na pewno jest jakiś prostszy?
3 cze 00:28
Godzio:
| 1 | |
Ale ja głupi jestem S = |
| ... |
| 2 | |
Więc dwójka znika
3 cze 00:31
Godzio:
Eta, mam już temat pracy dyplomowej

'Prawdopodobieństwo ruiny w dwuwymiarowym procesie ryzyka'
3 cze 00:32
Eta:
| 1 | |
S= |
| (m+1) 2xysinα  |
| 2 | |
3 cze 00:33
Eta:
Widać
Godzio,że prawdopodobieństwo Cię nie opuszcza

Powodzenia

( i nie doprowadzaj matematyki do "ruiny"
3 cze 00:38
Godzio:
Dzięki, oby się nie odbiło jak na maturze

Do 1 poszukam jeszcze jakiegoś banalnego sposobu,
a później muszę wracać do swoich rzeczy ...
3 cze 00:39
Godzio:
Niestety się nie udało, poczekam na mądrzejszych bo jestem ciekaw jak to ugryźć
3 cze 00:59
Kacper:
Wieczorem spróbuję
3 cze 07:55