prawdopodobieństwo
marysia: Małżeństwo dowiedziało się, ze prawdopodobieństwo urodzenia się dziecka o niebieskich oczach
jest równe 0,25. Planują mieć 6 dzieci:
a − jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba niebieskookich dzieci
b −jakie jest prawdopodobieństwo ze będą mieli co najmniej jedno niebieskookie dziecko
c − jakie jest prawdopodobienstwo ze wszystkie dzieci beda miały oczy niebieskie
2 cze 23:07
Janek191:
| | 1 | | 3 | |
p = 0,25 = |
| q = 1 − U{1]{4} = |
| |
| | 4 | | 4 | |
a) n = 6
| | 1 | | 7 | |
Ponieważ ( n + 1)*p = 7* |
| = |
| nie jest liczbą całkowitą, to |
| | 4 | | 4 | |
najbardziej prawdopodobna liczba sukcesów jest równa
| | 1 | | 7 | |
k0 = [ ( n + 1)*p] = [ 7* |
| ] = [ |
| ] = 1 |
| | 4 | | 4 | |
[ x ] − oznacza część całkowitą liczby x
b) P( B) = 1 − P( B') = 1 − 0,75
6
c) P( C) = 0,25
6
3 cze 07:15
5-latek: Az tyle becikowego chcą mieć ?
3 cze 09:24