dowód
york:
Jeżeli między bokami a i b trójkąta oraz przeciwległymi do nich kątami α i β
zachodzi równość
(a2+b2)*sin(α−β)=(a2−b2)*sin(α+β)
to trójkąt jest prostokątny lub równoramienny
proszę o pomoc
2 cze 23:06
york:
Nikt mi nie pomoże
2 cze 23:48
Bogdan:
(a2 + b2)(sinα cosβ − sinβ cosα) = (a2 − b2)(sinα cosβ + sinβ cosα)
Po wymnożeniu i uporządkowaniu dostajemy: b*b*sinα*cosβ = a*a*sinβ*cosα
Z tw. sinusów: a*sinβ = b*sinα = q
b*q*cosβ = a*q*cosα ⇒ b*cosβ = a*cosα /*2sinα sinβ
b*sinα*2sinβ cosβ = a*sinβ*2sinα cosα ⇒ q*sin(2β) = q*sin(2α) ⇒ sin(2β) = sin(2α)
dokończ sam
3 cze 00:34