Geometria Analityczna Równanie prostej przechodzacej przez punkt
Pax: Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punk P(−1,1) i równoległej do prostej L.
l:6x−y=0 −−−−> A = 6 (CHYBA)
Moje rozwiazanie:
y=ax+b
1=−6+b −−−− > (Z punktu P biore X i Y)
7=B
Y=6x+7
y−6x−7=0
Dobrze to zrobiłem ? Bo nie wydaje mi się XD
2 cze 21:47
bibi: Sprawdź czy współrzędne punktu P spełniają wliczone równanie równoległej do prostej L
2 cze 21:50
Janek191:
l : 6 x − y = 0 ⇒ y = 6 x
a = 6
więc prosta równoległa ma równanie
y = 6 x + b P = ( − 1 , 1), więc
1 = 6*(−1) + b
1 + 6 = b
b = 7
Odp. y = 6 x + 7 lub 6 x − y + 7 = 0
================================
2 cze 21:51
Pax: Jakoś łatwiej to kolego wytłumacz, Bo ja jestem prosty chłop XD Nie mam zielonego pojęcia jak
to sprawdzić...
2 cze 21:51
Piotr:
dobrze
2 cze 21:52
Piotr:
albo mozesz po prostu narysowac obie proste
2 cze 21:52
Pax: Dzieki wielkie Janek.
Czyli dobrze robiłem

JUPI !
2 cze 21:53
Aga1.:

Dobrze
2 cze 21:53
Pax: Piotr: Wole tak rozpisać, niech wie że potrafie !
2 cze 21:53
Piotr:
narysowac, zeby sprawdzic
2 cze 21:55
Pax: A jeśli było by prostopadłej, to co w tedy ? o.O
2 cze 21:55
Metis: Piotr=
Piotr 10 ?
2 cze 21:55
Pax: Bo to jest do równoległej, Jeśli było by do prostopadłej, troche zmienimy dane.
P(1,1)
l:2x−6=0
Rozpisał by ktoś to ładnie ?
2 cze 21:56
Piotr:
Piotr ≠
Piotr 10 
juz bylo to pytanie

a o co pytasz z prostopadlymi ?
2 cze 21:58
Pax: Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punk P(1,1) i prostopadłej do prostej L
l:2x−6=0
2 cze 21:58
Janek191:
P = ( 1, 1)
l : 2 x − 6 = 0 ⇒ x = 3
Prosta prostopadła to y = 1
2 cze 22:00
Janek191:
2 cze 22:01
Pax: Janek191: To przy liczeniu czy to prostopadła czy to równoległa nic sie nie zmienia ? o.O
2 cze 22:03
pigor: ..., wyznacz równanie prostej przechodzącej
przez punk P=(−1,1) i równoległej do prostej L: 6x−y = 0 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
szukasz prostej w postaci : 6x−y+C=0 i takiej, że 6*(−1)−1+C=0 ⇒
⇒ C=7 i
6x−y+7= 0 − szukane równanie ogólne prostej || L .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inaczej np. tak :
z danych zadania masz od razu : 6(x+1)−1(y−1)=0 ⇔
6x−y+7=0. ...
2 cze 22:06
Janek191:
Podałeś równanie prostej równoległej do osi OY ( x = 3), więc
prosta prostopadła do niej musi być równoległa do osi OX , czyli jest postaci
y = k , ale P = ( 1, 1) więc k = 1
i ostatecznie
y = 1
=====
2 cze 22:06
5-latek: Oczywiście z esie zmienia
Przeciez zanasz warunki na to aby dwie proste były rownolegle czy prostopadle .
Tutaj masz akuratnie przypadki szczególne
2 cze 22:07
Pax: No na Równoległe to a1=a2 a na prostopadłe a1*a2=−1
Te a1 to jest zwykłe a stojące przy x ?
A te a2 to niby co to, jakiś przykład można ?
2 cze 22:13
Janek191:
l : y = a1 x + b1
k : y = a2 x + b2
a1 = a2 to l jest równoległa k
a1 *a2 = − 1 to l jest prostopadła do k
2 cze 22:18
Pax: Nic mi to nie mówi, Mi trzeba jak Chłop krowie na miedzy. Tu jest sąsiada i tego nie jedz

.
Ale i tak dziękuje za pomoc, mam nadzieje że starczy na 2
2 cze 22:23
Janek191:
Jeżeli dwie proste mają równe współczynniki przy x , to są równoległe.
Jeżeli iloczyn współczynników przy x dwu prostych jest równy − 1, to te proste
są prostopadłe.
np.
y = 2 x + 7
y = 2 x − 5
Te proste są równoległe, bo a
1 = a
2 = 2
np.
y = 4 x − 8
| | 1 | |
Te proste są prostopadłe, bo a1*a2 = 4*( − |
| ) = − 1 |
| | 4 | |
2 cze 22:28