Współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta.
lucky: Punkty A(−2, −2), B(1, 0), C(3, 8), D(1, 5) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta.
Oblicz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego czworokąta.
Obliczyłam długości boków i wyszło, że jest to trapez równoramienny.
I mój problem polega na tym, że nie wiem jak obliczyć ten punkt przecięcia.
Proszę bardzo o podpowiedź.
2 cze 21:12
Janek191:
Wyznacz równania:
pr AC i pr BD
i ich część wspólną
2 cze 21:14
5-latek: Jakby był zrobiony rysunek do zadania to bys się tyle nie naliczl/la
2 cze 21:37
Mila:

A(−2, −2), B(1, 0), C(3, 8), D(1, 5)
Prosta AC: y=ax+b
−2=−2a+b
8=3a+b
========odejmuję stronami:
−10=−5a
a=2
8=3*2+b
2=b
AC: y=2x+2
Prosta
BD:
x=1
Punkt wspólny
y=2*1+2=4
S=(1,4)
==========
2 cze 22:45