Funkcje
Ania: Pomocy, jutro piszę z tego kartkówkę:
Określ dziedzinę funckji f. Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie wyznacz zbiór wartości tej
funkcji, jeśli:
a) f(x)=5sgn(x+1)
b)f(x)=−3sgn(x2)
c)f(x)=4/sgn(x−1)
d)f(x)=8/sgn(−x4−3
2 cze 21:11
bibi: A wiesz jak wykres sgn (x) wygląda?
2 cze 21:17
Iness: Wiem.
2 cze 21:18
Janek191:
a) f(x) = 5 sgn ( x + 1)
1) Dla x < − 1 f(x) = 5*(−1) = − 5
2) Dla x = − 1 f(x) = 5*0 = 0
3) Dla x > 1 f(x) = 5*1 = 5
więc
ZWf = { − 5, 0 , 5}
2 cze 21:19
Ania: No tak, jednak te przykłady są dla mnie niezrozumiałe..
2 cze 21:20
Janek191:
Popraw zapisy w b,c, d
Popatrz na : wpisz a otrzymasz
2 cze 21:22
Ania: Przykro mi, ale nie rozumiem
2 cze 21:22
bibi: a) wykres sgn (x) przesunięty o 1 jjednostkę w lewo i rozciągnięty od −5 do 5
D = R
Zw = {−5,0,5}
2 cze 21:22
Ania: Ach przepraszam, już poprawiam.
b) f(x)=−3sgn(x2)
c) f(x)=4/sgn(x−1)
d) f(x)=8/sgn(−x4−3)
2 cze 21:24
Ania: Na lekcji profesorka nie wspominała o "rozciąganiu wykresów". Może jest to tak banalne, że nie
wymaga tłumaczenia? No ale nic. Pomożecie w następnych przykładach?
2 cze 21:27
Janek191:
Dla x < 0 jest sgn x = − 1
Dla x = 0 jest sgn x = 0
Dla x > 0 jest sgn = 1
więc
dla x < − 1 jest x + 1 < 0 czyli sgn ( x + 1) = − 1 oraz 5 sgn ( x + 1) = 5*(−1) = −
5
itd.
2 cze 21:27
5-latek:

tak będzie wygladac y=sgn*(x+1) wiec sgn(x) przesuwasz o 1 w lewo
2 cze 21:28
Janek191:
b) f(x) = − 3 sgn x2
Dla x = 0 jest f(x) = − 3* sgn 0 = − 3*0 = 0
Dla x ≠ 0 jest f(x) = − 3*sgn x2 = − 3* 1 = 3, bo x2 > 0
ZWf = { 0, 3}
2 cze 21:30
Ania: Mhm, a podpunkty b,c i d?
2 cze 21:30
Janek191:
Pomyłka
Miało być
Dla x ≠ 0 jest f(x) = − 3*1 = − 3
ZWf = { − 3 , 0 }
2 cze 21:31
Ania: Skąd się wzięło x≠0 ?
2 cze 21:34
Janek191:
| | 4 | |
c) f(x) = |
| , x ≠ 1 |
| | sgn ( x − 1) | |
Dla x < 1 jest sgn ( x − 1) = − 1 oraz f(x) = − 4
Dla x > 1 jest sgn ( x − 1) = 1 oraz f(x) = 4
ZWf = { − 4, 4}
2 cze 21:34
Janek191:
ℛ = { 0 } ∪ ( − ∞, 0) ∪ ( 0, + ∞)
x ∊ ( − ∞ , 0 ) ∪ ( 0 , + ∞) ⇔ x ≠ 0
2 cze 21:37
bibi: Rozciąganie miałem b na myśli to, że stałą przed sen mnożymy przez 1, 0 (tylko mnożymy) lub −1
2 cze 21:39
bibi: Nie sen tylko sgn😉
2 cze 21:39
Ania: R / {0}
2 cze 21:40
Ania: Dzięki bibi
2 cze 21:40
bibi: W którym przykładzie?
2 cze 21:40
Janek191:
| | 8 | |
d) f(x) = |
| |
| | sgn ( − x4 − 3) | |
− x
4 − 3 < 0 dla każdego x ∊ ℛ, więc sgn ( − x
4 − 3) = − 1
zatem
ZWf = { − 8}
2 cze 21:41
Ania: Dziękuję
2 cze 21:44
Janek191:
Wykresy do b, c, d narysujesz sama ?
2 cze 21:44
bibi: Ania − reasumując: musisz na początku sprawdzić jak się zachowuje funkcja będąca zmienną
funkcji sgn
2 cze 21:45
Ania: Tak. na swój sposób jakoś to zrozumiałam.
2 cze 21:46
bibi: Jak chcesz to pisz na priv
2 cze 21:46
Ania: Narysuję, nie będzie z tym problemu
2 cze 21:47