A
Albert: Sprawdz czy liczby
√2 −1 , 3− 2
√2 , 5
√2 −7 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
Nie za bardzo wiem jak
2 cze 20:46
5-latek: a3−a2= a2−a1
2 cze 20:46
Albert: Co robię złego, że wychodzi mi 2−√2 = 3√2−10 ?
2 cze 20:53
Asmander: an=a1 * q n−1
2 cze 20:56
5-latek: 3−2√2−(√2−1)= 3−2√2−√2+1= 4−3√2
też policz 5√2−7−(3−2√2)= 5√2−7−3+2√2= 7√2−10
Wniosek ?
2 cze 21:02
5-latek: Przepraszam ma być geometryczny nie arytmetyczny
| | a3 | | a2 | |
wiec mam być |
| = |
| |
| | a2 | | a1 | |
2 cze 21:04
5-latek: albo
(3−2√2)2= (√2−1)(5√2−7)
2 cze 21:07
Albert: Dzieki
2 cze 21:36