Planimetria
Komi: W kole o środku O i promieniu 4 poprowadzono cięciwę AB. Oblicz pola figur na jakie cięciwa
podzieliła koło jeśli pole trójkąta AOB jest równe 4√2.
Szukałem już rozwiązania na internecie i każde rozwiązanie opierało się na wzorze:
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć łopatologicznie, skąd bierze się ten wzór?
2 cze 19:53
Janek191:
To z wzoru na pole Δ
P = 0,5 a*b*sin α
a = b = r
więc
P = 0,5 r2*sin α
2 cze 19:55
Komi: A odnosząc się do zadania, czemu jest równy sinα?
2 cze 20:15
Mila:
W której klasie jesteś? Czy znasz funkcje trygonometryczne?
2 cze 20:19
Komi: Znam, tylko tu nie ma nigdzie kąta prostego, więc nie umiem sobie wyobrazić czym jest sinα. Już
tak się nie denerwuj matematyku...
2 cze 20:32
Mila:

Ja nie denerwuję się, tylko pytam, aby wytłumaczyć stosownie do Twojej wiedzy.
Tu masz wzory na pole trójkąta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
r=4
| | 1 | |
Pole obliczymy z wzoru PΔ= |
| *a*b*sinα, gdzie |
| | 2 | |
α− miara kąta między bokami a i b
| | 1 | |
PΔAOB= |
| *4*4*sinα=8sinα |
| | 2 | |
8*sinα=4
√2
α=45
0 lub α=135
0
Dalej poradzisz sobie?
2 cze 20:46
Komi: Zadanie rozumiem

. Chcę się po prostu dowiedzieć czemu jest równy w tym zadaniu sinα (który
odcinek do którego). Mam rozumieć, że prowadzimy wysokość z punktu A i sinα będzie równy
stosunkowi długości tej wysokości do długości promienia r?
2 cze 21:00
Komi: Dobra czaję, dzięki za cierpliwośc i pomoc.
2 cze 21:04