Ciagi
Ja: Dla jakich wartosci x liczby: 3x− 4, x2 +1, x2 +2x tworza w podanej kolejnosci ciag
arytmetyczny. Wychodzi mi, ze x1= 2, a x2=3, ale jakos sobie nie ufam, moglby ktos tez
rozwiazac i mi napisac czy dobrze to robię? Wiem jak to zrobic, ale dostalem za tak rozwiazane
zadanie 0 pkt...
2 cze 19:53
Janek191:
Wyniki są dobre

a
2 − a
1 = a
3 − a
2
więc
(x
2 + 1) − ( 3 x − 4) = ( x
2 + 2 x) − ( x
2 + 1)
x
2 − 3 x + 5 = 2 x − 1
x
2 − 5 x + 6 = 0
( x − 2)*( x − 3) = 0
x = 2 lub x = 3
==============
2 cze 20:00
Ja: Ja akurat liczyłem an= (an+1 + an−1)/2, dzięki wielkie
2 cze 20:05
Janek191:
To dlaczego 0 p ?
2 cze 20:07
Ja: Nie mam pojecia

Teraz przynajmniej wiem, ze sam sie nie pomylilem
2 cze 20:10
Janek191:
Może się nauczyciel (ka) pomylił(a) ?
2 cze 20:19