Wyznacz pole trójkąta ABC
CHI: Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC,w którym podstawa AB jest
zawarta
w prostej o równaniu y=2x,a dwa wierzchołki mają współrzędne:
A=(0,0)
C=(−3,4)
5 gru 21:07
Nikka:

h = |CS| − odległość punktu C od prostej −2x + y = 0 (y = 2x)
| | |(−2)(−3)+1*4+0| | |
h = |
| → h = 2√5 |
| | √(−2)2+12 | |
Znajdziemy współrzędne punktu S:
| | 1 | |
prosta CS: y = ax + b jest prostopadła do prostej y=2x czyli a = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
Punkt C należy do prostej CS czyli 4 = − |
| *(−3) + b → b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
S∊pr.AB czyli y
S = 2x
S
| | 1 | | 5 | |
S∊pr.CS czyli yS = − |
| xS + |
| |
| | 2 | | 2 | |
Stąd x
S = 1, y
S = 2 czyli S = (1,2).
Ponieważ trójkąt jest równoramienny to punkt S jest środkiem odcinka AB (podstawy trójkąta)
czyli
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS = |
| i yS = |
| (1) |
| | 2 | | 2 | |
Z (1) obliczamy współrzędne punktu B (współrzędne punktów A i S znamy):
x
B = 2 i y
B = 4
Obliczamy długość podstawy (odcinka AB):
|AB| =
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2)
|AB| = 2
√5
5 gru 21:45