Zadanie
olekturbo: Oblicz |w| = 3 p + 2q, jeśli p = [4,0,3], a |q| = 4. Kąt między p i q = 60 stopni. p i q to
oczywiście wektory. Umiem zrobić w dwuwymiarowym układzie współrzędnym takie zadanie, ale nie
wiem jak w trój−. W dwu sobie rysuję. Ktoś mógłby pomoc?
2 cze 19:00
Godzio:
Trochę słabo skoro po lewej masz długość wektora, a po prawej wektor? Albo w nie jest wektorem

?
2 cze 19:04
olekturbo: po prawej też jest długość. przepraszam
2 cze 19:06
Ada: Czyli:
|w| = 3|p| + 2|q|

Toż to proste
2 cze 19:13
Godzio:
No ale to jest różnica między 3|p| + 2|q|, a |3p + 2q|

? Więc?
2 cze 19:14
olekturbo: 3|p| + 2|q|, ale jak je znalezc
2 cze 19:30
Godzio: |q| masz podane, a |p| = √42 + 02 + 32 = ... wystarczy zajrzeć do notek (o ile się je
posiada)
2 cze 19:31
Janek191:
p = [ 4, 0, 3 ]
więc
I p I = √ 42 + 02 + 32 = 5
2 cze 19:32
olekturbo: tylko po co w zadaniu jest w takim razie kąt 60 stopni
2 cze 19:33
Godzio:
A kto to wie
2 cze 19:42
Mila:
w→=p→+q→
|w|2=w2=(p→+q→)2=p2+2*p→ o q→+q2=
=52+2*5*4*cos60o+42=
=25+20+16=61
|w|=√61
2 cze 20:27
olekturbo: moglabys wytlumaczyc Mila?
2 cze 20:37
olekturbo: juz wiem
2 cze 20:48
olekturbo: dziekuje !
2 cze 20:48
2 cze 20:50
2 cze 20:54