prawdopodobieństwo
marysia: W urnie jest 10 kul białych, 20 czerwonych i 30 niebieskich. Losujemy kolejno 3 kule, zwracając
je za każdym razem do urny . Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwukrotnie wylosujemy kulę
białą?
2 cze 18:15
PW: Podanie wyniku nic nie da, prawda? Dobrze by było, gdybyś spróbowała opisać przestrzeń zdarzeń
elementarnych, wystarczy słowami, nie muszą być straszne zapisy formalne. Kiedy będziemy
wiedzieli co liczymy, łatwiej będzie powiedzieć "ile to jest".
2 cze 18:30
marysia: to zadania ma być rozwiazane za pomoca schematu Beroullego. i kompletnie nie wiem jak sie za
nie zabrac
2 cze 18:37
Janek191:
Sukcesem będzie wylosowanie kuli białej.
| | 10 | | 1 | |
p = |
| = |
| , więc q = ? |
| | 60 | | 6 | |
Liczba sukcesów = 2
Liczba prób = 3
Podstaw do wzoru i licz
2 cze 18:42
Janek191:
Schemat Bernoulli"ego
2 cze 18:45
Janek191:
I co ?
2 cze 18:46
PW: No to już masz zasadniczy problem "z głowy". Mamy do czynienia z doświadczeniem polegającym na
losowaniu jednej kuli spośród 60. Na wynik losowania patrzymy pod katem:
− Wypadła biała kula, czy też kula innego koloru?
Jeżeli wylosowanie białej kuli nazwiemy sukcesem, to prawdopodobieństwo p tego sukcesu jest
równe
zaś q − prawdopodobieństwo "porażki", czyli wylosowania kuli kolorowej
Doświadczenie powtarzamy w niezmienionych warunkach 3 razy, czyli mamy do czynienia ze
schematem Bernoullego dla N = 3.
Interesujące nas zdarzenie A − "wylosowano dokładnie dwie białe" w języku schematu oznacza
"osiągnięto dokładnie dwa sukcesy".
Podstawiamy (ale dopiero teraz) do znanych wzorów.
2 cze 18:47
PW: Janku191, nie widziałem Twojej podpowiedzi, a zanim udłubałem swoją ...
2 cze 18:48
Janek191:
Nic nie szkodzi

Może z tych dwóch podpowiedzi coś wyjdzie ?
2 cze 18:50
2 cze 18:59
marysia: | | 5 | |
zamias 62 to ma byc 66 wiec czy jest to |
| ? |
| | 66 | |
2 cze 19:01
2 cze 19:03
Janek191:
Coś Ci się pomyliło
2 cze 19:05
2 cze 19:07
Janek191:
I co ?
2 cze 19:12
2 cze 19:19
Janek191:
Tak
2 cze 19:39
marysia: dzieki
2 cze 19:42