Ciągi. Zadania różne.
Kubaa: Prosiłbym o pomoc w tych zadaniach z ciągów. Naprowadzenie mnie jakieś w konkretny kierunek, bo
nie wiem od czego zacząć. O ile zadanie 1 i 3 jest zrozumiałe, to reszta masakra. Z góry
dziękuję. Zadania w linku.
http://puu.sh/i9K5Z/cf866a8e69.jpg
2 cze 17:56
PW: W odpowiedzi też chcesz skan, czy gotowe do "kopiuj−wklej"?
2 cze 17:57
Kubaa: Obojętne. Byleby to coś pomogło
2 cze 17:59
PW: Nie rozumiesz ironii. Tobie się nie chciało nawet przepisać tych zadań, a nam ma się chcieć nie
tylko przepisać, ale jeszcze rozwiązać? Przecież żeby pokazać rozwiązanie musiałbym tu
przepisać treść zadania − bardzo ciężko jest rozwiązywać nie mając treści przed sobą.
2 cze 18:05
Kubaa: A i prosiłbym jak najszybciej. Do jutra muszę to opanować
2 cze 18:05
Kubaa: Ciężko jest zrozumieć ironię nie słysząc tonu głosu wypowiadającego
2 cze 18:08
Kubaa: Co ja mówię. Nie zrozumieć, ale nawet ją wyczuć.
2 cze 18:09
Janek191:
z.2
a
5 − a
1 = 240
a
4 + a
2 = 90
−−−−−−−−−
a
1 q
4 − a
1 = 240
a
1 q
3 + a
1 q = 90
−−−−−−−−−−−−−
| | 240 | |
a1*( q4 − 1) = 240 ⇒ a1 = |
| |
| | q4 − 1 | |
a
1*( q
3 + q ) = 90
−−−−−−−−−−−
więc
240q*( q
2 + 1) = 90*( q
2 −1)*(q
2 + 1) / : ( q
2 + 1)
240 q = 90 q
2 − 90 / : 30
3 q
2 − 8 q − 3 = 0
Δ = 64 − 4*3*(−3) = 64 + 36 = 100
√Δ = 10
| | 8 − 10 | | 1 | | 8 + 10 | |
q = |
| = − |
| lub q = |
| = 3 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
więc
| | 240 | | 240 | |
a1 = |
| < 0 a1 = |
| = 3 > 0 |
| | 181 − 1 | | 81 − 1 | |
Odp. a
1 = 3 i q = 3
====================
2 cze 18:10
Janek191:
Po lewej stronie masz : ciągi liczbowe ( kolor niebieski ) − poczytaj
2 cze 18:12
Eta:
No i Janek191 jak zwykle ...... nie ma co robić ( to daje leniom gotowce!
2 cze 18:16
Janek191:
Cd.
| | 1 − q6 | | 1 − 36 | | 3 | | 3 | |
S6 = a1* |
| = 3* |
| = − |
| *( 1 − 729) = |
| *728 = |
| | 1 − q | | 1 − 3 | | 2 | | 2 | |
= 1 092
2 cze 18:18
Kubaa: Leniom. Proszę! Ja w temacie nawet nie prosiłem o rozwiązanie tych zadań. Pragnę to zaznaczyć.
Z ciągów jestem wyjątkowym kanalią i po prostu chcę o PORADĘ, metodę, cokolwiek.
2 cze 18:19
Janek191:
z.5
x ≠ 4
| | x −3 | | x −3 | | x −3 | |
f(x) = |
| + ( |
| )2 + ( |
| )3 + .... |
| | x − 4 | | x −4 | | x −4 | |
Mamy kolejne wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego :
| | x − 3 | | x −3 | |
a1 = |
| , a2 = ( |
| )2 , itd , więc |
| | x − 4 | | x − 4 | |
| | x − 3 | |
q = a2 : a1 = |
| i I q I < 1 − z tego warunku wyznacz dziedzinę |
| | x − 4 | |
| | a1 | |
f(x) = S = |
| − z tego warunku wyznacz wzór funkcji f |
| | 1 − q | |
2 cze 18:27
kyrtap: Coraz więcej leniów na tym forum
2 cze 18:29