Jak należy podzielić drut aby suma pól figur była najmniejsza? O co chodzi?
fox: Zadanie mam rozwiązane, jednak nie rozumiem, skąd bierze się pewna rzecz w obliczeniach.
Treść zadania:
Drut o długości 14 cm podzielono na dwie części. Z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z
drugiej prostokątną o stosunku boków 1:5. Jak należy podzielić drut aby suma pól figur była
najmniejsza?
Z notatek:
x − długość I części
y − długość II części
Po narysowaniu i oznaczeniu:
− boki kwadratu oznaczone jako 14x
− boki prostokąta oznaczone jako y12 (krótszy) i 5y12 (dłuższy)
W dalszych obliczeniach jest, że:
f(x,y) = (14x)2 + 5y12 * y12 = 116x2 + 5y2144 =
= 1144(9x2 + 5y2)
Nie rozumiem skąd wzięło się to 1144(9x2 + 5y2).
Czy jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć?
2 cze 17:47
2 cze 17:51
Janek191:
Sprowadzono do wspólnego mianownika.
To zadanie można rozwiązać przy pomocy funkcji jednej zmiennej x.
2 cze 17:53
fox: Dziękuję bardzo!
2 cze 18:19