Rozwiąż równania
stefan: Rozwiąż równania:
a) ctg4 x − 2ctg2 x − 3 = 0
b) 2sin3 x − 3sin x cos x = 0
c) 4sin3 x − 8sin2 x + 2 = 0
d) 4sin(pi*x) = 4x2 − 4x + 5
2 cze 17:37
Misyogi: Proszę o rozwiązanie tych równań:
a) ctg4 x − 2ctg2 x − 3 = 0
b) 2sin3 x − 3sin x cos x = 0
c) 4sin3 x − 8sin2 x + 2 = 0
d) 4sin(pi*x) = 4x2 − 4x + 5
2 cze 18:07
PW: Cierpliwości, drodzy moi. Na pewno znajdzie się ktoś, co odwali za Was pracę domową, i nawet
domyśli się gdzie popełniliście błędy przepisując zadania.
2 cze 18:37
Ada:

a) stosując podstawienie ctg
2x = t doprowadzamy do równania kwadratowego
b)
sinx ( 2sin
2x − 3cosx) = sinx ( 2[1−cos
2x] − 3cosx)
sinx = 0 lub −2cos
2x−3cosx+2 = 0
c)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=4sin%5E3x+-+8sin%5E2x+%2B2+%3D+0
wolfram mówi, że to ma brzydkie rozwiązania
da się rozwiązać sprowadzając do wielomianu trzeciego stopnia, a te wszystkie się analitycznie
rozwiązuje.
d)
f(x) = 4sinπ(πx)
g(x) = 4x
2 − 4x+5
| | −b | | 1 | | 1 | | 1 | |
minimum → p = |
| = |
| q = g(p) = 4 |
| − 4 |
| + 5 = 4 |
| | 2a | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
czyli x = |
| jedynym rozwiązaniem. |
| | 2 | |
2 cze 18:39
Misyogi: Dzięki
2 cze 18:44
Eta:
2 cze 18:48