wyznaczyć całki nieoznaczone
zuza: ∫ sin2x
√cos3x dx
∫
arctgxx2 dx
bardzo proszę o pomoc
2 cze 17:36
zuza: drugi przykład jest coś niewyraźny, chodzi o całkę z arctgx / x2
2 cze 17:37
J:
Podstaw cosx = t
2 cze 17:39
J: Druga przez czesci
2 cze 17:42
zuza: no właśnie próbowałam przez części i nie potrafię dojsć do dobrego wyniku
2 cze 17:45
J:
| | 1 | | 1 | |
.... = − |
| *arctgx + ∫ |
| dx |
| | x | | x(x2+1) | |
| | A | | Bx+C | |
rozkład na ułamki proste: |
| + |
| |
| | x | | x2+1 | |
3 cze 11:53
J:
1) cosx = t , −sinx = dt
| | 2 | | 7 | |
= − ∫t*√t3dt = −∫t5/2dt = − |
| t7/2dt + C = − |
| (cosx)7/2 + C |
| | 7 | | 2 | |
3 cze 12:00
J:
mała poprawka do 1) = −2∫t*√t3dt = ... dalej tak samo
3 cze 12:05