| x−3 | x−1 | |||
a) | < lub = | |||
| x−4 | x−3 |
| 4−2x | 1−x | |||
c) | > | |||
| x+1 | x |
| x+3 | 5−x | |||
d) | < | |||
| 1−x | x+2 |
| 4−x | x−3 | |||
e) | > lub = | |||
| 2x−2 | 1−2x |
| 2x+2 | ||
f) {4x+2}{2x−6} < lub = | ||
| 2x+3 |
Np. a)
| x − 3 | x −1 | ||
≤ | , x ≠ 3 i x ≠ 4 | ||
| x − 4 | x − 3 |
| x − 3 | x −1 | ||
− | ≤ 0, sprowadzamy do wspólnego mianownika | ||
| x − 4 | x − 3 |
| ( x −3)*(x −3) − ( x − 4)*(x − 1) | |
≤ 0 | |
| ( x − 4)*( x − 3) |
| x2 − 6 x + 9 − ( x2 − x − 4 x + 4) | |
≤ 0 | |
| ( x − 4)*( x − 1) |
| − x + 5 | |
≤ 0 | |
| ( x − 4)*( x − 1) |