Ekstrema funkcji uwikłanych
dżon: Zbadać ekstrema globalne f(x,y)=x4+y4−2x2+4xy−2y2 w trójkącie ABC, A(0,0), B(5,0), C(0,5).
2 cze 17:24
Dawid: Pomoże ktoś

?
2 cze 18:21
ICSP: ii w czym problem ?
2 cze 18:22
dżon: Problem z wyznaczeniem wartości x, y w momencie, gdy wychodzi wzór na sześcian sumy, następnie
stosuję podstawienie t=x2 i wychodzą dziwne pierwiastki kwadratowe, typu: (2√21)/3. Stąd
moje pytanie, czy można to inaczej rozwiązać aniżeli sześcianem sumy itd..
2 cze 20:17
ICSP: fx = 4x3 − 4x + 4y
fy = 4y3 − 4y + 4x
4x3 − 4x + 4y = 0
4y3 − 4y + 4 x = 0
4x − 4y = 4x3
4x − 4y = −4y3
4x3 + 4y3 = 0
x = −y
2 cze 20:48