WARTOSCI TRYGONOMETRYCZNE
podkarpacie: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α :
a). sin α= 12/13
b). cos α= 2/3
c).tg α=8/15
2 cze 15:29
J:
| | x | | 12 | | 1 | |
a) cosα = |
| , tgα + |
| , ctgα = |
| |
| | 13 | | x | | tgα | |
2 cze 15:32
podkarpacie: Ja muszę rozwiązać każde zadanie z osobna.Bo to jest 3 zadania.a,b, i c.
2 cze 15:36
J:
b) i c) robisz identycznie, tylko gdzie indziej wstawiasz x ( inny bok trójkąta )
w każdym oczywiście najpierw musisz obliczyć x , z tw. Pitagorasa
2 cze 15:39
podkarpacie: Dzięki spróbuje.
2 cze 15:47
J:

do b)
2 cze 15:54
J:

do c)
2 cze 15:55