Ciągi + logarytm
Revio: Zad 1
| | n+2 | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| |
| | n+3 | |
a) Korzystając z definicji, zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny
b) Określ monotoniczność tego ciągu
Zacząłem liczyć, policzyłem n+1 , później odjąłem ale coś mi nie wychodzi bo w mianowniku
zostaje równanie kwadratowe. Pomoże ktoś?
zad2
| | 56 4√5 | |
log5√5 |
| −−> to 5√5 jest całe w indeksie dolnym, tylko tak dziwnie to |
| | 1253 | |
widać.
2 cze 14:21
J:
1) jeśli mianownik ma warość zależną od n , to ciąg nie jest arytmetyczny
2 cze 14:24
2 cze 14:27
J:
| | 2 | | 56*51/4 | |
2) = |
| log5 |
| = ... i licz dalej .. |
| | 3 | | 59 | |
2 cze 14:27
Revio: A do tego logarytmu nie mam pojęcia jak się zabrać
2 cze 14:27
J:
no to wyszło Ci,że nie jest arytmetyczny ...
2 cze 14:27
Revio: A jak określić monotoniczność?
2 cze 14:29
J:
ustal jakie wartości przyjmuje mianownik, dla n ≥ 1
2 cze 14:31
Revio: Mógłbyś mi podpowiedzieć w jaki sposób to zrobić? Bo dużo mi to nie mówi
2 cze 14:35
J:
naszkicuj wykres: y = x2 + 7x + 12 i zobacz, jakie wartości przyjmuje dla x ≥ 1
(dodatnie, ujemne, i takie i takie )
2 cze 14:36
Revio: Naszkicowałem, określiłem p i q
co mam dalej zrobić?
2 cze 15:33
J:
odpowiedz na pytanie, jakie wartości przyjmuje ten trómmian dla x ≥ 1 ?
2 cze 15:34
J:

Dla n ≥ 1 trójmian przyjmuje wartości dodatnie, a więc: a
n+1 − a
n > 0 ,
czyli ciąg jest rosnący
2 cze 15:45
Revio: Ok, ogarnąłem, dzięki za pomoc.
Problem mam nadal z tym logarytmem , wychodzą mi jakieś dziwne liczby nie wiem jak to zrobić
2 cze 15:46
J:
| | 1 | |
1) możesz napisac krótko, dla każdego n wyrażenie: |
| > 0 |
| | n2 + 7n + 12 | |
| | 2 | | 2 | | 11 | | 11 | |
2) = |
| log55−11/4 = |
| *(− |
| )log55 = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 3 | |
2 cze 15:51
2 cze 15:52
Revio: | | 2 | |
Jak pozbyłeś się tego 5√5 przy logarytmie, i skąd wzięło się to |
| ? |
| | 3 | |
2 cze 16:21