help :( help :(
Olusia :) : Rzucamy dwa razy symetryczną , sześcienną kostką , której jedna ściana ma jedno oczko , dwie
ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka . Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia liczby oczek otrzymane w obu rzutach różnią sie o 1
2 cze 14:11
J:
Jeśli ścianki są nierozróżnialne , to mamy:
IΩI = 9
IAI = 4
2 cze 14:19
Jacek: | | 4 | |
Może się mylę, choć wynik dla rozróżnialnych ścianek też wychodzi |
| , przy IΩI=36, IAI=16, |
| | 9 | |
to coś mi w tym modelu nie pasuje.
Np.
Określ prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie otrzymamy jedno oczko, a w drugim dwa oczka.
Dla nierozróżnialnych ścianek idąc tokiem rozumowania z powyżej to mamy:
|B| = 1
, zaś dla rozróżnialnych ścianek:
|B| = 2
Pozdrawiam.
2 cze 19:15