matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
xyz:
oblicz wartosci pozostalych f trygonometrycznych kata alfa majac dane: sin alfa= −4/7 i alfa (pi, 3/2pi)
2 cze 10:54
Janek191:
4
sin α = −
α ∊ ( π . 1,5 π ), czyli III ćwiartka
7
więc
16
33
cos
2
α = 1 − sin
2
α = 1 −
=
49
49
√
33
cos α = −
7
oraz
sin α
−4
√
33
4
4
√
33
tg α =
=
: ( −
=
=
cos α
7
7
√
33
33
1
√
33
ctg α =
=
tg α
4
================ W III ćwiartce sinus i cosinus jest < 0 , a tg i ctg > 0.
2 cze 11:13