Wierzchołkami trójkata sa punkty ABC
lili: Wierzchołkami trójkata sa punkty ABC
A (−1,0) B (0,3) C (3,−1). Wyznacz rownanie prostej zawierajacek bok AC oraz rownanie prostej
zawierajacej wysokosc poprowadzona z wierzcholka B. Wykonaj rysunek
2 cze 08:17
Przemysław: prosta leży na A i na C, czyli w tych punktach y prostej zgadza się z y punktu.
ogólnie: y=ax+b
Wysokość z wierzchołka B leży na prostej prostopadłej do prostej z poprzedniego podpunktu i
przecinającej punkt B
ogólnie: y
1=a
1x+b
1
| ⎧ | a1*a=−1 <−−−− warunek prostopadłości prostych | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 3=a1*0+b1 | |
2 cze 09:21
J:
wszystko to prawda ... ale język absolutnie niematematyczny

"prosta leży na A i C" .... "y prostej się zgadza" .... "przecinającej punkt B"
koszmar ... oducz się takich sformułowań
2 cze 09:31