Liczby zespolone
Patrycja: Rozwiąż równanie z4−2z2+4=0, z− zespolone
2 cze 08:13
Janek191:
z
4 − 2 z
2 + 4 = 0
Δ = 4 − 4*1*4 = − 12 = 4*(−3) = 4*3 i
2
√Δ = 2
√3 i
| | 2 − 2√3 i | |
z2 = |
| = 1 − √3 i |
| | 2 | |
lub
| | 2 + 2√3 i | |
z2 = |
| = 1 + √3 i |
| | 2 | |
Teraz trzeba rozwiązać te równania kwadratowe
2 cze 08:34
Patrycja: Można zostawić te z jako liczby zespolone pod pierwiastkiem, czy trzeba jeszcze je zamienić na
pierwiastkową postać trygonometryczną?
2 cze 08:57
Przemysław: Wg mnie pierwiastek trzeba policzyć, ale nie trzeba na postać trygonometryczną.
2 cze 09:03
J:
(x + iy)2 = 1 − √3i lub (x + iy)2 = 1 + √3i
2 cze 09:05
ICSP: mnożąc przez z2 + 2 przy założeniu z ≠ √2 i dostajemy równanie :
z6 + 8 = 0
skąd
z = 6√−8
Wzór de Moivre'a da nam szukane pierwiastki.
2 cze 11:11
ICSP: z ≠ ±√2i
2 cze 11:12