| π | √3 | |||
a = tg | = | |||
| 6 | 3 |
| √3 | ||
y = | x + b oraz P = ( 0, 1) więc | |
| 3 |
| √3 | ||
1 = | *0 + b | |
| 3 |
| √3 | ||
Odp. y = | x + 1 | |
| 3 |
| √3 | |
x + 1 ≤ 0 | |
| 3 |
| √3 | 3 | ||
x ≤ − 1 / * | |||
| 3 | √3 |
| √3 | ||
a = tg30 = | ||
| 3 |
| √3 | ||
y = | x + b | |
| 3 |
| √3 | ||
1 = | *0 + b ⇔ b = 1 | |
| 3 |
| √3 | ||
szukana prosta: y = | x + 1 | |
| 3 |
| √3 | 3 | |||
Mz: | x + 1 = 0 ⇔ x = − | . | ||
| 3 | √3 |
| 3 | ||
dla x ≤ − | funkcja przyjmuje wartości niedodatnie | |
| √3 |