matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Patrycja:
Zapisz liczbę z = 1 + cos α + isin α w postaci trygonometrycznej
2 cze 07:04
Janek191:
1 + cos α
sin α
z =
√
2
√
1 + cos α
*(
+i *
)
√
2
√
1 + cos α
√
2
√
1 + cos α
2 cze 07:51
ICSP:
α
α
α
z = 1 + cosα + isinα = 2cos
2
+ 2isin
cos
=
2
2
2
α
α
α
2cos
(cos
+ i sin
)
2
2
2
2 cze 11:24