matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory!
kacperro:
25x
2
−10x+1 ze wzoru wychodzi : (5x−1)
2
chcialbym zapytac z jakiego wzoru to sie wzielo i jak to robic
2 cze 01:37
Janek191:
( a − b)
2
= a
2
− 2 a*b + b
2
więc 25 x
2
− 10 x + 1 = (5x)
2
− 2*5 x*1 + 1
2
= ( 5 x − 1)
2
2 cze 06:15