Planimetria
Przemysław: Proszę o sprawdzenie, czy taki dowód jest ok.
Zadanie: "Każda z przekątnych czworokąta wypukłego dzieli go na trójkąty o równych polach.
Wykaż, że ten czworokąt jest równoległobokiem."
Dowód: Warunki zadania spełnia kwadrat. Jest on równoległobokiem. Dowolny czworokąt jest
obrazem kwadratu w danym przekształceniu afinicznym. Więc ten czworokąt jest równoległobokiem.
2 cze 00:52
Przemysław: "Dowolny czworokąt wypukły jest
obrazem kwadratu w danym przekształceniu afinicznym."
2 cze 00:55
Przemysław:
2 cze 08:56
Przemysław:
2 cze 10:16
Przemysław:
2 cze 12:50
Kacper:
A teraz uzasadnij, że dowolny czworokąt wypukly jest obrazem kwadratu w danym przekształceniu
afinicznym...
2 cze 13:08
PW: "w danym przekształceniu" to nie dowód, ale pobożne życzenie. Trzeba to przekształcenie
zdefiniować.
2 cze 13:09
Przemysław: Hmm... Myślałem, że to zadziała na takiej zasadzie, jak to, że elipsę można przekształcić w
dowolną inna elipsę
2 cze 13:14
PW: A w ogóle teza jest fałszywa ... weź coś co nie jest trapezem − ma dwa boki nierównoległe −
dlaczego przekątne miałyby dzielić to na trójkąty o równych polach? Podstawy są jednakowe, a
wysokości − nie.
2 cze 13:56
PW: Oj, mówię nie na temat. W założeniu jest założenie, że przekątne dzielą czworokąt na trójkąty o
równych polach.
Moja uwaga z 13:56 nieaktualna.
2 cze 13:58
Przemysław: Hmm...
Jest twierdzenie, że trzy dowolne punkty można przekształcić w trzy dowolne.
W czworokącie mamy cztery punkty.
Więc można najpierw dokonać takiego przekształcenia, że trzy punkty będą tworzyły trójkąt
prostokątny równoramienny.
Następnie przekształcić 2 punkty (te z przeciwprostokątnej) i jeden punkt (ten który poprzednio
zostawiliśmy bez zmian) tak by uzyskać drugi trójkąt, przystający do pierwszego.
I tak byśmy mieli kwadrat.
A co do 13:09 to chyba nie musimy wiedzieć, jakie dokładnie to przekształcenie, bo chyba
wystarczy wiedza, że ono istnieje i jest afiniczne.
Oczywiście jest duża szansa, że się mylę
2 cze 14:25
PW: Coś mi jeszcze nie pasuje. Przekształcić trzy w trójkąt prostokątny − zgoda. I mówisz dalej:
"następnie przekształcić 2 poprzednie i trzeci" by uzyskać drugi trójkąt prostokątny. Skąd
wiadomo, że to drugie przekształcenie jest tym samym co pierwsze?
2 cze 17:32
Eta:

P −− pole czworokąta ABCD
| | 1 | |
z założenia : P(ΔABD)= P(ΔADC)=P(ΔABC)= P(ΔDBC)= |
| P |
| | 2 | |
Należy wykazać ,że czworokąt jest równoległobokiem,
czyli boki przeciwległe są równoległe
P(ABD)= P(ABC) ⇒ a*h= a*w ⇒ h=w ⇒ AB∥DC
analogicznie dla trójkątów ACD i ABD ( zaznacz wysokości opuszczone na bok |AD|=b
P(ACD)= P(ABD) ⇒ h
1*b= w
1*b ⇒ h
1=w
1 ⇒ AD∥BC
zatem: taki czworokąt spełniajacy warunki zadania jest równoległobokiem
c.n.w
2 cze 19:06
2 cze 20:29
Przemysław: Dziękuję Eta
PW, Ale ich złożenie też będzie przekształceniem?
2 cze 21:24