analityczna
łup łup: Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 − 2x + 6y + 5 = 0
Napisz równania stycznych do danego okręgu, prostopadłych do prostej o równaniu:
x − 2y = 0.
2 cze 00:40
Eta:

o: (x−1)
2+(y+3)
2=5 S(1, −3) , r=
√5
| | 1 | |
k: y= |
| x to styczna ⊥ k ma równanie: |
| | 2 | |
y= −2x+b w postaci ogólnej : 2x+y−b=0
odległość d środka S od stycznej jest równa r
| | |1*2−3*1−b| | |
zatem: |
| = √5 ⇒ |b+1|= 5 ⇒ b= 4 lub b= −6 |
| | √5 | |
równania stycznych:
y= −2x+4 , y=−2x−6
2 cze 01:18
kyrtap: Eta to ty nie śpisz?
2 cze 01:26
Eta: A Ty śpisz?
2 cze 02:10
kyrtap: student w tych godzinach nie śpi
2 cze 02:28
kyrtap:
2 cze 02:34