??
damian19: wykonaj działania :
oraz :
| 49−x2 | | 14−2x | |
| : |
| |
| x2+9x+7 | | x+1 | |
1 cze 23:56
Przemysław: W 1. : wspólny mianownik,
w 2. może to, że dzielenie to mnożenie przez odwrotność
1 cze 23:59
Piotr:
i moze nalezaloby napisac odpowiednie zalozenia
2 cze 00:00
damian19: te zalozenia to np ze x−2 nie moze rownac sie zero itp ?
to jak pomnoze przed odwrotnosc to co dalej z tym? wybaczcie ale nie mam do tego kompletnie
glowy ani sily juz na myslenie bo siedze caly dzien z tym
2 cze 00:05
Piotr:
WSZYSTKIE mianowniki ≠ 0
jak to co dalej ? skracasz ile sie da
2 cze 00:07
koleś:
Podstawówka
| 2 | | 5 | | 2*7 + 5*3 | |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 7 | | 3*7 | |
2 cze 00:12
damian19: | | 2 | | 5 | |
to |
| + |
| to do którego ? |
| | 3 | | 7 | |
2 cze 00:26
Piotr:
do zadnego. to przyklad sprowadzania do wspolnego mianownika.
2 cze 00:28
damian19: | | (x−1)(x+2)+(x+1)(x−2) | |
czyli w mysl zasady bylo by : |
| ? |
| | (x−2)(x+2) | |
2 cze 00:42
Piotr:
w liczniku miedzy nawiasami widze " − " a nie " + "
2 cze 00:44
damian19: po skróceniu zostało mi w liczniku −x−2−x−2 przez x2−2 to dobrze czy cała góra sie skróci ?
2 cze 00:49
Janek191:
| x − 1 | | x +1 | |
| − |
| = x ≠ − 2 i x ≠ 2 |
| x − 2 | | x + 2 | |
| | ( x − 1)*( x + 2) − (x − 2)*(x + 1) | |
= |
| = |
| | ( x −2)*(x + 2) | |
| | x2 + 2 x − x − 2 − ( x2 + x − 2 x − 2) | |
= |
| = |
| | ( x − 2)*(x + 2) | |
2 cze 06:23
Janek191:
| | 49 − x2 | | 14 − 2 x | |
|
| : |
| = |
| | x2 + 9 x + 7 | | x + 1 | |
| | −9 − √59 | | −9 +√59 | |
x ≠ − 1 i x ≠ |
| i x ≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | ( 7 − x)*( 7 + x) | | x + 1 | | (7+x)*(x +1) | |
= |
| * |
| = |
| |
| | x2 + 9 x + 7 | | 2*(7 − x) | | 2*(x2+ 9 x + 7) | |
2 cze 06:34