pomoc!
sdas: skróć ułamki i podaj konieczne założenia :
jak to zrobic bo jestem zielony w wyrazeniach wymiernych?
1 cze 23:50
Piotr:
mianownik ≠ 0
wzory skroconego mnozenia
1 cze 23:53
Przemysław: Na początek mianownik≠0
1 cze 23:54
Przemysław: Wybacz, nie widziałem, jak pisałem
1 cze 23:55
Piotr:
spoko loko
1 cze 23:59
damian19: czyli w 1 wzór skróconego mnozenia na to 4x2−100 a w tych innych delta? bo tylko to mi się
nasuwa..
1 cze 23:59
Przemysław: przykładowo x
2−10x+25=(x−5)
2
a 4x
2−100 to nie widzę tam skróconego mnożenia − trzebaby coś pokombinować mocno
2 cze 00:01
Piotr:
mozesz delte jak nie widzisz wzoru
2 cze 00:01
Piotr:
jak nie − 4x
2 − 100 = 4(x
2 −25) = 4(x−5)(x+5)
2 cze 00:02
sdas: no tak pomylilem sie i zle napisalem
czyli po prostu po wyliczeniu delty z kazdego jakbym nie wiedzial inaczej otrzymam rozwiazanie
?
2 cze 00:03
Piotr:
tak
2 cze 00:05