wektorówka
kyrtap: Godzio pomógłbyś z zadankami ?
1 cze 23:48
Godzio: Dajesz, zobaczę co da się zrobić, ale z wektorówki mało pamiętam
2 cze 00:14
2 cze 00:24
2 cze 00:24
kyrtap: Godzio nie zapominaj o mnie ^^
2 cze 11:12
Godzio:

Raczej mało pamiętam, jestem w stanie na teraz zrobić tyko zadanie 7
Biorę kulę o środku w (0,0,0) i promieniu R:
x
2 + y
2 + z
2 = R
2 ⇒ z =
√R2 − x2 − y2
Gęstość to odległość np. od średnicy OZ.
Bierzemy punkt ze sfery: A(x,y,z)
Punkt ze średnicy: B(0,0,z)
Kwadrat odległości:
ρ(x,y,z) = x
2 + z
2
m = ∫∫
Sρ(x,y,z)ds = 2∫∫
D(x
2 + y
2) *
√1 + (x2 + y2)/(R2 − x2 − y2)dxdy =
| | R | |
= 2∫∫D(x2 + y2) * |
| dxdy |
| | √R2 − x2 − y2 | |
2 wzięła się stąd, że szukamy pola całek sfery, to możemy wziąć dodatnią część i przemnożyć
razy 2
x = rcosα
y = rsinα
| | r3 * R | |
∫0R ∫02π |
| dαdr = |
| | √R2 − r2 | |
R
2 − r
2 = t
| | 1 | |
rdr = − |
| dt (ale odwracamy od razu granice więc znak się nie zmienia) |
| | 2 | |
| | π(R2 − t)R | | πR2 | |
∫0R2 |
| dt = ∫0R2( |
| − Rπ√t)dt = ... |
| | √t | | √t | |
2 cze 11:39
kyrtap: dzięki wielkie Godzio
2 cze 11:58
Godzio:
Co do 9 to chyba czegoś brakuje, bo ta krzywa nie jest odcięta płaszczyzną (chyba, że chodzi o
całkę niewłaściwą?)
2 cze 12:07
kyrtap: no właśnie też mi się tak zdaje bo potem to leci w nieskończoność widzę że jesteśmy zgodni
2 cze 12:37
kyrtap: Godzio jesteś jeszcze? bo mam taki przykład że mam problem z zamianą na współrzędne biegunowe?
2 cze 18:50
kyrtap: ?
2 cze 19:05
Godzio:
Tak
2 cze 19:05
2 cze 19:11
kyrtap: | | 56 | |
W tym zadaniu 7 (pewnie nie liczyłeś) ale wyszło mi że masa jest równa |
| πR4 może to i |
| | 3 | |
prawda
2 cze 19:26
Godzio:
Promień waha się między 0, a cosφ
2 cze 19:32
Godzio:
Chodzi Ci o całe podstawienie?
2 cze 19:33
kyrtap: w sensie jaki będzie przedział całkowania ρ i φ
2 cze 19:35
Godzio:
Kąt tak jak napisałeś, a promień ∊ [0,cosφ]
2 cze 19:36
kyrtap: aaaa dzięki
2 cze 19:39
kyrtap: jak za dużo nauki to zaćmę mam
2 cze 19:39